X
 30.03.2021 Здравје

Успешно спроведено прво клиничко тестирање на вакцина против ширење на ракот на мозокот

Научниците тестирале специјална вакцина која му помага на телото да се бори против ширењето на ракот на мозокот. Ова е прво тестирање на ваква вакцина досега.

На вакцината работеле истражувачи од Германскиот истражувачки центар за рак ДФКЗ, кои создале почетна верзија од вакцина која би можела да поттикне имунолошка реакција во мозочното ткиво заболено од рак. Некои тумори на мозокот што не се лекуваат може да се шират низ мозокот и да го отежнат вадењето, а не реагираат на хемотерапија или радиотерапија.


Фото: Pixabay

Меѓутоа, овие тумори веројатно имаат уникатна мутација во генот кој предизвикува промени во специјален протеин кои може да бидат препознаени од имунолошкиот систем. Новата вакцина би имала цел да предизвика имунолошка реакција во овие делови, објаснува Мајкл Платен од ДФКЗ.

Истражувачите го тестирале третманот на 33 пациенти во Германија и засега не биле забележани несакани ефекти. Околу 93% од пациентите добро реагирале на вакцините, а 84% од вакцинираните пациенти живееле повеќе од три години по третманот.


Фото: Pixabay

Сепак, Платен додава дека не може да се покаже ефикасноста на вакцината бидејќи тестирањето не било направено со контролна група. Во следната фаза истражувачите планираат да ја комбинираат вакцината со третман кој вклучува специјална имунотерапија.

Автор: Виктор Тангерман
Извор: futurism.com
Подготвил: Драгана Петрушевска

Издвојуваме

Слични вести од Fakulteti.mk

Здравје