X
 30.04.2018 Наука

Постојат два типа на носталгија - кои се тие?

Сите сме запознаени со чувството на носталгија: тоа горчливо чувство за некое место или време од минатото. Но не сите носталгии се создадени еднакво. Според професорката на Харвард, Светлана Бојм, постојат два типа - а оној тип што ќе го прифатите може да има големо влијание врз вашата благосостојба.

Иако не бил измислен до 17 век, зборот „носталгија“ има грчки корени. Составен е од зборовите „ностос“, што значи „враќање дома“ и алгос што значи „копнеж“. Овие два збора се всушност двете компоненти што ги создаваат двата типа носталгија на Бојм: ресторативна и рефлективна.

Ресторативната носталгија е поврзана со „враќањето дома“, со што предизвикува да го реконструирате и оживеете начинот на кој работите биле некогаш. Рефлексивната носталгија е поврзана со копнежот, овозможувајќи ви копнеете додека прифаќате дека минатото е минато.

На пример, средното училиште е чест предизвикувач на носталгија кај повеќето луѓе. Ако слушате стари песни од средношколските денови, тогаш ќе ви се вратат мислите за грижите и надежите за иднината што сте ги имале како тинејџер и се восхитувате на тоа колку поинаков ви излегол животот. ТОа забавно прифаќање на контрастот помеѓу минатото и сегашноста е камен-темелник на рефлексивната носталгија. Спротивно на тоа, ако тие песни предизвикале нешто друго во вас, правејќи ве да се чувствувате како животот да бил подобар кога сте живееле во вашиот роден град, кога сте биле со вашата средношколска љубов, во времето кога не сте морале да се справувате со комплексноста на вашата избрана кариера, тоа може ве натерало да преземете акција за промена на животот. Тоа е ресторативна носталгија, и е причината поради која луѓето се одлучуваат на работи како што е јавување на поранешните партнери.

За жал, минатото што ресторативната носталгија ве поттикнува да го рекреирате, е нереално. Се сеќавате на добрите времиња надвор од контекстот - во средно, веројатно сте се чувствувале сигурно и прифатено дома бидејќи сте живееле со семејството и лесно било да заборавите на задолженијата, ограниченото време за излегување и семејните ангажмани. Обидот да го рекреирате своето минато може да ве натера да се соочите со непријатната реалност.

Добрата вест е што носталгијата, без разлика дали е рефлективна или ресторативна, нема никаква врска со самите сеќавања, туку со вашата реакција кон нив. „Кога ќе почувствувате носталгична меморија, имајте на ум дека се сеќавате на неа надвор од контекстот. Обидете се да бидете задоволни со чувството што ви го дава, а не начинот на кој работите би биле можни“, вели професорот по литература, Хал Мекдоналд.
Подготвил: Тамара Гроздановски

Издвојуваме

Слични вести од Fakulteti.mk

Наука