X
 30.05.2019 Наука

Научниците развија суперсилно дрво што целосно ја рефлектира топлината на сонцето

Живееме во свет полн со суперматеријали.

Постојат нови видови пластика што бесконечно можат да се рециклираат. Создаден е и картон што е многу посилен и пофлексибилен. И да не заборавиме на извонредниот потенцијал на графенот, суперматеријал што може да направи сè - од чиста вода за пиење до непобедливи кондоми.

Сега истражувачите од Универзитетот во Мериленд повторно дизајнирале дрво за да го направат целосно отпорно на видлива светлина, притоа апсорбирајќи ги најмалите нивоа на инфрацрвена светлина во близина.

Што значи ова?

Наместо да ја апсорбира сончевата светлина, новото дрво може да ја врати во природната средина. Домовите направени од овој материјал ќе можат да спречат топлината да навлезе во домовите, потенцијално олеснувајќи ја нашата зависност од климатизација во летните месеци.

- Кога се применува во градењето, овој структурен материјал лади без влез на електрична енергија или вода - вели Јао Цаи, еден од авторите на истражувањето.

Знаеме дека климатизацијата спасува животи, особено во предели со клима каде што топлината сериозно го намалува квалитетот на воздухот. Но, знаеме и дека кога ја пуштаме климата, ја зголемуваме побарувачката на електрични централи што согоруваат фосилни горива. Емисиите од овие фабрики предизвикуваат атмосферски коктел што може да биде исто толку токсичен.


Фото: Shutterstock

- Намалувањето на нашата зависност од енергетски неефикасни методи за ладење, како што е климатизацијата, би имало големо влијание врз глобалниот енергетски пејзаж - истакнуваат истражувачите.

За да се направи вакво дрво што „лади“, научниците користеле хидроген пероксид за да го одвлечат лигнинот, елемент за поддршка во клеточните ѕидови на дрвјата. На овој процес е изложена само целулозата од дрвото, што е моќен градежен блок на растенијата и дрвјата. Исто така, е неверојатно отпорна на енергијата на сонцето.

Дрвото без лигнин овозможува бегање на топлината создадена во затворените простории. Тоа е така затоа што внатрешната топлина зафаќа малку поинаква бранова должина од сончевата светлина надвор.

Другата корист од ова дрво е тоа што е неверојатно силно. Тимот од Универзитетот во Мериленд тврди дека новото дрво има цврстина од околу 404 мегапаскали или осум пати повеќе од природното дрво.

- Дрвото се користи илјадници години и се смета за важен одржлив градежен материјал кој потенцијално може да ги замени челикот и бетонот поради неговите економски и еколошки предности - велат авторите.

Подготвил: Тамара Гроздановски

Издвојуваме

Слични вести од Fakulteti.mk

Наука