X
 30.05.2023 Наука

Земјата има нова „месечина“ и ќе остане најмалку 1.500 години, откриваат научниците

Земјата има нова месечина - или барем „квазимесечина“, откри ново истражување.

Квазимесечината е вселенска карпа која кружи околу Земјата, но е гравитациски врзана од Сонцето.

Оваа квазимесечина, наречена „2023 FW13“, била откриена од експерти со помош на телескопот „Пан-СТАРС“ на врвот на вулканот Халеакала на Хаваи, и е една од неколкуте познати квазимесечини.

Експертите мислат дека древниот космички придружник бил во близина на Земјата од 100 пр.н.е. и ќе продолжи да ја обиколува нашата планета уште најмалку 1.500 години, до 3700 година.

За среќа, „2023 FW13“ и сличната квазимесечина „469219 Kamoʻoalewa“ не претставуваат никаква опасност за луѓето на Земјата.

Квазимесечините, исто така познати како „квазисателити“, често изгледаат како да орбитираат околу нашата планета слично како нашиот природен сателит Месечината. Но, даден им е префиксот квази бидејќи се гравитациски врзани за Сонцето наместо за Земјата.

„2023 FW13“ е различна од нашата Месечина бидејќи орбитира надвор од Земјината „ридска сфера“, регионот околу планетарното тело каде што нејзината сопствена гравитација е доминантна сила што ги привлекува сателитите.

Ридската сфера на Земјата има радиус од 1,5 милион километри, додека радиусот на „2023 FW13“ е прилично поголем. „2023 FW13“ првпат била забележана на 28 март од „Пан-СТАРС“.

Иако нејзината големина е непотврдена, специјалистот за астероиди Ричард Бинзел проценува дека е со дијаметар од околу 10 до 15 метри. Ова е само мал дел од дијаметарот на нашата Месечина.

Орбитата на „FW13“ околу Сонцето трае речиси исто како и орбитирањето на Земјата - 365,42 дена.

Извор: Daily Mail
Фото: Orbitsimulator.com
Подготвил: Тамара Гроздановски

Издвојуваме

Слични вести од Fakulteti.mk

Наука