X
 30.09.2016 Живот

Мудрости за подобар живот: Ако ве озборуваат зад грб, значи дека сте пред нив

Конфучие е роден во 551 година пред нашата ера. Ги учеше луѓето за правдата, искреноста, за здравите меѓучовечки односи...

Овие се десетте моќни животни лекции што се засновани на филозофијата на кинескиот мислител. Нивната најзначајна вредност е тоа што сè уште се применливи.


1.    Не е важно колку бавно одиш сè додека не застануваш.

2.    Никогаш не создавај пријателство со човек кој не е подобар од тебе.

3.    Кога бесот зоврива, мисли на последиците.

4.    Кога станува очигледно дека целите не можат да се достигнат, не ги менувај целите, туку чекорите што ги преземаш.

5.    Ако мразиш некого, веќе си поразен од него.

6.    Она што супериорниот човек го бара во себе, тоа го бара малиот човек  во другите.

7.    Каде и да одиш, оди со целото своето срце.

8.    Дајте му упатства само на оние што трагаат по знаење, откако ќе го откријат своето незнаење.

9.    Да се гледа во малите предности, го спречува завршувањето на големите работи.

10.    Ако ве озборуваат зад грбот, значи дека сте пред нив.
Подготвил: Б.Б.

Издвојуваме

Слични вести од Fakulteti.mk

Живот