X
 04.09.2016 Култура

Нова книга за мудроста на Мајка Тереза

„Повик за милост“ е новата книга за мудроста на Мајка Тереза, чиј уредник и со авторски вовед е Брајан Колодичак. Содржината упатува на сочуство и важноста за покажување емпатија и сомилост во секојдневниот живот.

мајка тереза

Мајка Тереза се задржувала на повеќе теми кои се забележани и се пренесуваат и понатаму:

- Нашата потреба да ги посетиме болните и затворениците
- Важноста да се чествува смртта и да се информираат неуките
- Неопходноста да се носиме со нашите товари со трпение и да простуваме
- Причината да ги храниме сиромашните и да се молиме за сите
- Големината на создавање на „цивилизација на љубов“ преку личната служба за другите

Издавањето се совпаѓа со Годината на милоста на Папата Франсис и канонизирањето на Мајка Тереза во Ватикан. Книгата содржи необјавен материјал. Нејзиното влијаније го чувствуваме и денес, а со оваа книга нејзината мудрост е уште подостапна за да научиме како да покажеме милост и сочувство како учење на оваа светица.

Повик за милост“ содржи сведочења од луѓе блиски до Мајка Тереза и материјал што не бил објавуван до сега. Книгата е достапна на англиски јазик и повеќе информации може да погледнете ОВДЕ.
Подготвил: Марта Димитров

Издвојуваме

Слични вести од Fakulteti.mk

Култура