Тироидната жлезда е дел од телото чија функција може значително да биде засегната од исхраната. Одредени видови храна можат да влијаат врз способноста на телото да апсорбира хормони, кои понекогаш се користат како редовна терапија. Постојат хранливи материи кои се исклучително корисни за тироидната жлезда, но и такви што можат да влијаат врз нејзината бавна или забрзана работа. Заморот, зголемувањето на телесната тежина, сувата, кршлива коса можат да бидат знаци дека нешто не е во ред со тироидната жлезда.
Недоволен внес на јод
Недоволниот внес на јод е препознаен како причина за бавно функционирање на тироидната жлезда - хипотироидизам. Во случај на недостиг на јод, на тироидната жлезда ѝ недостига основниот градежен блок за производство на доволни количини хормони. Кујнската сол е збогатена со јод, но се случува повторно да нема доволна количина од неа.
Од друга страна, прекумерните количини на јод ја зголемуваат фреквенцијата на хипертироидизам (хиперактивна тироидна жлезда).
Недоволната консумација на јод може да доведе до ментална ретардација, гушавост, хипотироидизам.
Во случај на недостиг на јод, се препорачува консумирање алги, школки, ракчиња, лосос или сардини. Богати извори на јод се јајца, аспарагус, печурки, спанаќ, сусам, блитва и лук.
Глутен
Се верува дека Хашимото синдромот и целијакијата „одат рака под рака“, па затоа на пациентите со Хашимото им се препорачува во одреден момент да преминат на диета без глутен. Одредени студии покажуваат дека глутенот може да биде причина за можни компликации. Глутен има во пченицата, јачменот, 'ржта, овесот, а советот е да се избегнува храна со глутен три недели. Во случај да почувствуваме дека некои симптоми се повлекуваат, можно е глутенот да е виновникот за непријатните тегоби.
Хашимотовиот тироидитис е автоимуна болест која ги уништува клетките на тироидната жлезда преку имунолошки процеси посредувани од клетки и антитела. Тоа е најчеста причина за хипотироидизам во развиените земји и болест која предизвикува симптоми како што се: постојан замор, дебелина, губење на силата и волјата, лоша концентрација, лошо варење, оток.
Брокула, карфиол, зелка, бриселско зелје
Брокулата, карфиолот, зелката, прокељот содржат гоитрогени, кои го попречуваат производството на тироидни хормони забавувајќи ја неговата работа. Компликациите се особено можни ако храната богата со гоитрогени се консумира сурова, кога функцијата на тироидната жлезда веќе е забавена.
Експертите нагласуваат дека тоа не значи дека овие зеленчуци се нездрави, напротив, тие се полни со витамини, минерали, антиоксиданси и неопходни хранливи материи. Сè се сведува на методот на подготовка. Ризикот од прекумерен внес на гоитрогени е помал кога овие зеленчуци се варат на пареа или се динстани. Совет е секогаш да го консумирате термички обработени и во умерени количини. Гоитрогените се наоѓаат и во кељот, сојата, 'рдоквата, келерабата, слаткиот компир и репката.
Слатките и тироидна жлезда
Премногу шеќер во исхраната го зголемува ризикот од воспаление кое е основа на болеста. Воспалителниот процес во телото ја зголемува можноста за развој на Хашимото синдром, хипотироидизам, хипертироидизам. За да се намали можноста за воспаление, советот е да се избегнува шеќер. Препорачливо е да се консумира овошје, да се избегнува индустриска храна за која мислиме дека е солена, а всушност содржи скриени шеќери. На пример, разни готови преливи за салати.

Месни производи
Доколку имаме проблем со работата на тироидната жлезда, советот е да избегнуваме индустриски месни производи, хот-дог, колбаси, парчиња месо, шунки. Овие намирници генерално содржат нитрати и вештачки адитиви кои можат да влијаат врз функцијата на тироидната жлезда. Поздрава алтернатива е пилешко или мисиркино месо.
Кељ
Кељот е здрав зеленчук, но само кога е термички обработен, особено ако страдаме од проблеми со тироидната жлезда. Доколку се консумира свеж, може да ја намали апсорпцијата на јод поради дејството на специфичен гоитроген во кељот наречен тиоцијанат. Ја забавува работата на тироидната жлезда и го отежнува контролирањето на хипотироидизмот. Совет е секогаш да го варите и да го користите во ограничени количини.
Пластиката и тироидна жлезда
Во современиот свет има сè повеќе супстанции познати како ендокрини нарушувачи, како што се различни видови пластика, супстанции во производството на мебел... Лекарите велат дека сите овие супстанции имаат негативен ефект врз ендокриниот систем и тироидната жлезда.
Ендокрините нарушувачи работат со имитирање на природните хормони, како што се тироидните хормони. Доколку користиме пластика, советуваме таа да не содржи БПА, односно хемикалија која го нарушува ендокриниот систем. Препорачливо е, доколку е можно, да се консумираат оброци од керамички или стаклени садови и да се избегнуваат пластични прибори за јадење - чинии, лажици, виљушки.
Извор: eklinika.telegraf.rs
Фото: Freepik