X
 01.09.2018 Живот

Нов Зеланд сака да ги забрани мачките

Регионалниот совет на Нов Зеланд предложи да се забранат мачките за да се заштитат домородните животни. Таканаречениот „план за штетниците“ бара кастрација, чипирање и регистрирање на сите домашни мачки, а откако мачката ќе пцовиса, на нејзините сопственици нема да им биде дозволено да земат нова.

Оваа мерка е во рамките на амбициозната цел на Нов Зеланд да стане земја без предатори до 2050 година, а сака да ги истреби стаорците, ласиците и опосумите и видовите животни настанати од нив. Планот е најавен уште во 2016 година и во него стои дека наведените видови ја чинат новозеландската економија 3,3 милијарди новозеландски долари годишно. Покрај тој трошок, се наведува и дека мачките ги убиваат птиците.

Заговорниците на овој план истакнаа дека не мразат мачки, туку дека тоа не е место за нив. Сепак, оваа идеја не им се допаѓа на сите граѓани. Некои се шокирани од планот и најавуваат петиција против него.

- Мачките се единствените со кои можеме да се бориме против глодачите. Ако не можам да имам мачка, станува нездраво воопшто да живеам во својата куќа - се жали една жителка.

Таа го спореди овој план со полициска држава.

- Не станува ни збор за регулација на луѓето и нивната способност да имаат мачка. Едноставно ни велат дека не смееме да имаме - додава таа.

Некои места веќе имаат таканаречено „no cat“ правило, односно забрана за чување мачки, а советот во Окланд разгледува план за евтанизација на сите нечипирани мачки што ќе бидат фатени на некое еколошки значајно подрачје
Подготвил: Билјана Арсовска

Издвојуваме

Слични вести од Fakulteti.mk

Живот