X
 02.01.2017 Живот

Рутина на спиењето - во која група спаѓате вие?

Во врска со здравјето и продуктивноста најважни се три точки – исхраната, вежбањето и сонот. Но, многу е важно и да ја темпирате секоја од овие точки. Со тоа се бави хронобиологијата, која го анализира ритамот на човечкото тело, а специјалистот за спиење д-р Michael Breus, истакнува дека луѓето можат да се поделат во четири групи, врз основа на тоа како спијат.


Во неговата книга „Моќта на кога“ тој истакнува кои се идеалните дневни рутини кој ги именувал според животните на кои најмногу одговараат.

1.Делфин


Овој тип на луѓе имаат многу лесен сон, без проблем се будат рано, а често патат и од несоница. Имаат своја рутина од која не отстапуваат, а потребни им се 6 до 8 часови сон.

Распоред за нив:

•    6.30: Будење
•    16 до 18 Период на продуктивност
•    18.00: Вечера
•    18 до 20 : Одмор, медитација, вежбање
•    11.30: Спиење

son
Фото: Pixabay

2. Лав

Овој тип на луѓе се буди многу рано, полни се со енергија. Во текот на вечерта се исцрпени и без проблем ќе заспијат пред телевизорот или после оброкот. Потребни им се 7 до 8 часа сон.

Распоред за нив:

•   6.30 : Будење
•    13 до 17: Најпродуктивен период
•    17 до 18: Вежбање
•    19.00 : Вечера
•    22.00 : Спиење

3. Мечка

Времето за спиење го прилагодуваат според годишното доба, па во летниот период заспиваат подоцна, а во зима порано.

Распоред:

•    7.00: Будење
•    10 до 12: Најпродуктивен период
•    15 до 17 sati: Одмор
•    18.00 : Вежбање
•    19.30 : Вечера
•    22.00 : Спиење

4. Волк


Тешко се будат наутро, а најмногу енергија имаат навечер, па без проблем остануваат  будни.

Распоред:

•    7 до 7.30: Будење со два аларми
•    11.00: Време за кафе
•    16 до 18: Најпродуктивен период
•    19.00 : Вежбање
•    20.00 : Вечера
Подготвил: Маја Пероска

Издвојуваме

Слични вести од Fakulteti.mk

Живот