X
 02.01.2020 Образование

Конечно избран директор на Агенцијата за квалитет. Математичар ќе ги проверува универзитетите

Тој бил и активно вклучен во изработката на повеќе македонски закони од областа на образованието

Агим Рушити, насловен вонреден професор на Педагошкиот факултет во Скопје, е именуван за директор на Агенцијата за квалитет во високото образование. Органи на оваа Агенција се Одборот за акредитација на високото образование и Одборот за евалуација на високото образование, а таа требаше да биде формирана најдоцна до мај минатата година.
Универзитетски професори и Независниот академски синдикат алармираа дека е опасно да не функционираат телата кои им даваат акредитации на високообразовните институции и ја проверуваат нивната работа, но од Министерството за образование и наука уверуваа дека нема простор за грижи.

Професорот Рушити има големо искуство во областа на образованието. Во неговата биографија пишува дека бил директор на гимназија, професор по математика, а бил советник и раководител во Министерството за образование и наука во повеќе сектори, како и советник на министерот за образование од 2003 до 2006 година. Тој и сега е раководител на секторот за високо образование во МОН, пишува во неговата биографија поднесена во Собранието.

Рушити е доктор по математички науки на Факултетот за информатички науки на Универзитетот во Нови Пазар, Србија, а со титулата доктор на педагошки науки се стекнал на Филозофскиот факултет на УКИМ.

Тој бил и активно вклучен во изработката на повеќе македонски закони од областа на образованието.
Покрај на Педагошкиот факултет, Рушити е насловен вонреден професор и на Факултетот за информатички науки при Универзитетот „Мајка Тереза“ во Скопје.
За директорската позиција на оваа Агенција се пријавиле 6 кандидати. Директорот го именува и разрешува Собранието на Македонија врз основа на јавен оглас. Мандатот е 4 години со право на уште еден избор.
Подготвил: М.А.М

Издвојуваме

Слични вести од Fakulteti.mk

Образование