X
 03.08.2018 Живот

Решете ја оваа загатка од приемниот испит на Харвард од 1869 година

Загатката со часовник, синџир и катанец била дел од приемниот испит на Харвард во 1869 година.

Како гласи загатката?

Еден човек купил часовник, синџир и катанец за 216 долари. Часовникот и катанецот заедно чинеле трипати повеќе од синџирот. Синџирот и катанецот заедно чинат половина повеќе од часовникот. Која е цената на секој предмет?

Одговор


Часовникот чини 144 долари, синџирот чини 54 долари, а катанецот чини 18 долари.

Подготвил: Тамара Гроздановски

Издвојуваме

Слични вести од Fakulteti.mk

Живот