X
 27.08.2017 Забава

Обидете се да ја решите загатката со близнаците

Ариабат споменал дека има брат близнак чие име е Баскар. Да претпоставиме дека еден од секои 10 пара близнаци се идентични, што значи дека 9 од секои 10 пара близнаци се браќа. Која е веројатноста Ариабат и Баскар да се идентични близнаци?

Дополнителни информации: Идентичните близнаци се развиваат од единечна оплодена јајце-клетка и имаат ист пол. Браќата близнаци, од друга страна, се развиваат од две оплодени јајце-клетки. За оваа загатка, претпоставете дека полот на секој брат близнак е независно одреден и е еднакво можно да е машко или женско. Претпоставете дека идентичните близнаци е еднакво можно да се машки или женски.

Одговорот е дека постои 2/11 шанса, грубо 18,2%, дека Ариабат и Баскар се идентични браќа близнаци. За да сфатите како се доаѓа до овој резултат, погледнете го видеото.

Подготвил: Маја Пероска

Издвојуваме

Слични вести од Fakulteti.mk

Забава