X
 04.12.2021 Забава

Едноставни народни загатки за вежбање на мозокот

Можеби знаете дел од следните загатки, но сигурно не сите. Тие се одлични за вежбање на мозокот, но и за забава.

Загатки

1. Брат и сестра се родија, постојано заедно патуваа, а никогаш не се видоа.
2. Се вие како узда, а узда не е; канџи има, а мачка не е.
3. Јас ве носам вас, а вие мене.
4. Едно дрво во планина, а на него 12 стебла, на секое стебло по 4 гнезда, на секое гнездо по 7 птици.
5. Кој не ги остри своите ножици?
6. Најмногу знае, а најмалку зборува.
7. Сам лонец на поле врие.


Фото: Pixabay

Одговори

1. Понеделник и недела
2. Лоза од капина
3. Обувки
4. Година, месеци, недели и денови
5. Рак
6. Книга
7. Мравјалник

Извор: Novosti
Фото: Pixabay
Подготвил: Драгана Петрушевска

Издвојуваме

Слични вести од Fakulteti.mk

Забава