X
 05.12.2021 Живот

Германски град „заробен“ во минатото, неоткриен од туристите

Звукот од бавните чекори по тротоарот и средновековните фасади - дали ова се места во кои уживате?

Во долината на реката Мозел, во Југозападна Германија, се наоѓа еден таков град - Кохем. Во панорамата доминира замокот изграден во средниот век, под кој се спуштаат градот и полињата со лозје.

1
Фото: Instagram

До лозјето може да се стигне откако по прошетката покрај реката Мозел и живите куќи распослани покрај брегот ќе го поминете мостот Скагерек. Исто така, можете да се качите на еден од чамците што крстосуваат по реката.

kohem
Фото: Instagram

Она што не треба да се пропушти е разгледување на историскиот центар на Кохем, каде што се наоѓаат најважните градски знаменитости.

Во историското јадро на Кохем доминира градското собрание од 1739 година, изградено во барокен стил. Потоа, тука се многу добро сочуваните градски ѕидини, кои во минатото го штителе Кохем од несакани посетители.

2
Фото: Instagram

Од поранешните четири градски порти, зачувани се три, кои со текот на времето се споиле во понови градби.

4
Фото: Instagram

Најголемата порта е Ендертор, изградена во 1332 година, како премин кон градот низ зграда која имала функција на затвор во средниот век.

Извор: 6yka.com
Фото: Wikipedia
Подготвил: Тамара Гроздановски

Издвојуваме

Слични вести од Fakulteti.mk

Живот