X
 06.09.2018 Образование

Најголемиот број основачи на стартапи завршуваат на овие пет колеџи

Не е тајна дека избирањето на правилниот факултет може да има големо влијание врз тоа каков ќе ви биде животот подоцна, а и вашата кариера.

Веб-страницата „Пичбук“ направи листа од најдобрите универзитети со дипломци што станале успешни основачи на стартап-компании по дипломирањето. Листата е рангирана според тоа колку дипломци добиле финансии и целосните финансии на сите дипломци, врз основа на податоци собрани од 2006 до јуни 2018 година.

Ова се најдобрите 5.

kompanii
Фото: University of Pensilvania


5. Универзитетот во Пенсилванија


Претприемачи: 838
Компании: 757
Собран капитал: 15,82 милијарди долари
Школарина: 49.220 долари

4. Универзитетот „Харвард“


Претприемачи: 900
Компании: 799
Собран капитал: 25,35 милијарди долари
Школарина: 46.340 долари

3. Институтот за технологија во Масачусетс


Претприемачи: 941
Компании: 819
Собран капитал: 21,24 милијарди долари
Школарина: 49.892 долари

2. Универзитетот во Калифорнија, Беркли


Претприемачи: 1.137
Компании: 1.012
Собран капитал: 20,78 милијарди долари
Школарина: 14.184 долари

1. Универзитетот „Стенфорд“


Претприемачи: 1.178
Компании: 1.015
Собран капитал: 28,84 милијарди долари
Школарина: 50.703 долари

ТУКА можете да го видите целосниот извештај.
Подготвил: Тамара Гроздановски

Издвојуваме

Слични вести од Fakulteti.mk

Образование