X
 07.10.2019 Економија

Трошоците за живот во септември пониски од августовските

Трошоците за животот во септември годинава во споредба со септември лани бележат пораст од 0,3 отсто, а индексот на цените на мало бележи намалување од 0,7 отсто, објави Државниот завод за статистика.

Според податоците на Државниот завод за статистика, трошоците за животот во септември годинава во споредба со претходниот месец бележат намалување од 0,6 отсто, а цените на мало 1,4 отсто.

Намалување на индексите на трошоците на животот во септември 2019 година во споредба со претходниот месец е забележано кај свежиот и разладениот зеленчук, освен компирот и другите коренести плодови, за 3,9 отсто, свежото и разладеното овошје за 2,8 отсто, сувото овошје и јаткастите производи за 1,9 отсто, другите прехранбени производи за 1,7 отсто, оризот за 0,8 отсто, брашното и другите житарки за 0,5 отсто, млекото, маслото и маснотиите за 0,3 отсто и јајцата за 0,2 отсто.

Намалување на индексите на трошоците за живот е забележано и кај авионскиот превоз на патници за 20,2 отсто, туристичките пакет-аранжмани за 10,5 отсто, услугите за сместување за 6,5 отсто, гасот за домаќинствата за 2,3 отсто, домашните миленици и сродни производи за 1,2 отсто, течните горива и мазива како дел од опремата за сопствени сообраќајни средства, игрите, играчките и хобијата за 1,1 отсто, цврстите горива за домаќинствата, опремата за спорт и кампирање во природа за 0,9 отсто, конфекцијата за 0,7 отсто, дисковите, касетите, дискетите, цедињата, филмовите за 0,6 отсто, средствата за чистење и одржување на станот, другите печатени материјали за 0,5 отсто, книгите за 0,4 отсто, малите електрични апарати за домаќинствата, другите лични предмети за 0,3 отсто, текстилот за домаќинствата, автомобилите, другите услуги неспомнати на друго место за 0,2 отсто.

Пораст на индексот на трошоците за живот во септември 2019 година, во споредба со претходниот месец, е забележан кај сирењето и урдата за 1,3 отсто, свежата и ладена риба за 0,6 отсто, другите пекарски производи за 0,5 отсто, месото за 0,4 отсто и јогуртот за 0,3 отсто.

Во септември 2019 година пораст на индексите на трошоците за живот исто така е забележан и кај фотографската и кинематографската опрема и оптичките инструменти за 6,2 отсто, информатичката опрема за 1,7 отсто, другото образование за 1,4 отсто, стаклените садови, кујнскиот прибор и другата опрема, телефон и телефакс-опремата за 1,2 отсто, течните горива за домаќинствата, велосипедите за 1,1 отсто, канцеларискиот материјал и материјалите за цртање, накитот и часовниците за еден отсто, угостителските услуги за 0,5 отсто и опремата за прием, снимање и репродукција на звук и слики за 0,3 отсто.

Извор: МИА

Издвојуваме

Слични вести од Fakulteti.mk

Економија