X
 07.12.2020 Наука

Норвешка им нуди паричен надомест на земјите што ќе го забават сечењето на шумите

Норвешка им гарантира паричен надомест на земјите во развој за одржување на тропските шуми. Целта е да се намалат катастрофалните загуби на дрвја низ светот и да се поттикнат големите компании да инвестираат повеќе во природата и во борбата против климатските промени.

Норвешка им нуди на земјите 10 долари за еден тон јаглероден диоксид, повеќе од претходните 5 долари што биле понудени, за да го забават уништувањето на шумите, открива Пер Фредрик Фаро, директор на Меѓународната иницијатива за клима и шуми на Норвешка.

Норвешка е најголем донатор за заштита на прашумите. Од 2008 година досега земјата потрошила до 330 милиони долари за оваа цел. По Норвешка следуваат Германија и Велика Британија.


Фото: Pixabay

Меѓутоа, и покрај напорите да се намалат загубите, тропските шуми се сечат со огромна брзина. Се проценува дека се сече шума со големина на фудбалски терен на секои 6 секунди. Уништувањето на шумите е причина за околу 11% од емисиите на штетни гасови од човекот секоја година, според Организацијата за храна и земјоделство на Обединетите нации.

Користејќи ја понудата на Норвешка, земјите со тропски шуми би можеле да заработат 5.000 долари за секој хектар прашума што ќе го зачуваат. За да се квалификуваат за надоместокот, владите треба да усвојат ригорозни системи за зачувување и набљудување на шумите.

Во меѓувреме, многу компании низ светот поставија цели за намалување на емисиите на штетни гасови преку разни мерки, вклучувајќи и заштита на шумите.

Автор: Алистер Дојл
Извор: weforum.org
Подготвил: Драгана Петрушевска

Издвојуваме

Слични вести од Fakulteti.mk

Наука