X
 09.01.2020 Култура

Листа со културни локалитети во Иран што Трамп се закани дека ќе ги нападне

Американскиот претседател Доналд Трамп неодамна се закани дека ќе ги нападне иранските културни локалитети ако земјата се одмазди за убиството на Касим Сулејмани.

Иако службеници од администрацијата на Трамп дадоа сосема поинакви изјави и рекоа дека САД ќе дејствуваат во согласност со законите, Трамп ги повтори заканите за напади на локалитети важни за иранската култура.

Конвенцијата од Хаг за заштита на културниот имот во случај на вооружен конфликт од 1954 година, таргетирањето на културни локалитети го клисифицира како воено злосторство.

Во Иран има 22 културни локалитети што се прогласени за светско наследство на УНЕСКО. Локалитетите се религиозни, економски, архитектонски и социјални достигнувања.

Еве кои се тие:

1. Ерменскиот манастирски комплекс во Иран2. Бам и неговиот културен пејзаж3. Бисотун4. Културниот пејзаж на Мајманд5. Голестанскиот дворец6. Кулата Гонбад-е Кабус

7. Историскиот град Јазд8. Соборната џамија или „Џаме“ во Исфахан9. Плоштадот Накш-e Џахан во Исфахан10. Пасаргад11. Персеполис12. Сасанидскиот археолошки пејзаж во регионот Фарс13. Шахр-и Сокта


14. Гробницата на шеикот Сафи Адин во Ардабил15. Историскиот хидрауличен систем во Шуштар16. Куполата Султанија - мавзолејот на Олџеиту17. Градот Суза18. Базарот во Табриз19. Археолошкиот локалитет Тахте Солејман20. Древниот комплекс Чога Занбил21. Персиските градини22. Персискиот канат
Фото: usatoday.com
Подготвил: Билјана Арсовска

Издвојуваме

Слични вести од Fakulteti.mk

Култура