X
 09.11.2021 Живот

Австријците ќе вежбаат како да преживеат без струја подолг период

Австриските власти сериозно се подготвуваат за можен „блекаут“ - подолго исклучување на струјата на поголемо подрачје, па дури и во целата земја.

За утре е закажана вежбата наречена „Енергија 21“, на која ќе се вежба како правилно да се реагира во ваква ситуација.

На вежбата „Енергија 21“ на 12 ноември ќе учествуваат повеќе покраини, Министерството за внатрешни работи и Министерството за одбрана.

Вежбата се заснова на претпоставката дека екстремно студениот период од Европа доведува до зголемена потрошувачка на електрична енергија и ограничување на производството на електрична енергија, а тоа ќе доведе до недостиг на електрична енергија. Вежбата била иницирана од гувернерот на Тирол, Гинтер Платер, кој моментално претседава со конференцијата на гувернерите.

Покраината Тирол најави дека ќе биде вклучено и Министерството за заштита на климата, како и претставници на организации за вонредни состојби и критични инфраструктурни објекти. За да се одржи снабдувањето во случај на недостиг и спречување прекини на електрична енергија, а со тоа и колапс на електричната мрежа, потребно е функционирање на центарот за кризи и непречена соработка меѓу властите, службите за итни случаи и снабдувачите со енергија.

Истовремено, со вежбањето на персоналот низ целата земја, тиролскиот тим за управување со регионални операции ќе тренира различни оперативни спектри во случај на прекин на електричната енергија заедно со организациите за итни случаи.

Правилната подготовка за итни случаи ги вклучува, особено, одредбите за цивилна заштита во домаќинството со најважните работи во секојдневниот живот. Пред сè, прашањето е да ги имате вистинските резерви кога ви требаат пијалаци, храна, енергија и медицински материјали. Резервите треба да бидат доволни за најмалку 14 дена.

Инаку, продавниците во Австрија почнаа да им ја нудат на граѓаните потребната опрема за надминување на „блекаутот“. Така, синџирот „Хофер“ сега нуди радија, батериски ламби, агрегати на гориво итн.

Извор: 6yka.com
Фото: Freepik
Подготвил: Тамара Гроздановски

Издвојуваме

Слични вести од Fakulteti.mk

Живот