X
 10.05.2020 Култура

Првиот снимен филм од 1888 година во боја

Браќата Лимиер, Огист и Луј, го режирале првиот филм. Станува збор за видео од 50 секунди кое ја изненадило публиката за време на неговата прва проекција во 1896 година. Имено гледачите мислеле дека вистинска локомотива се движи кон нив. Тие гледачи веројатно биле изненадени од технолошкиот развој кој не ги фасцинира луѓето денес.

Во филмот на браќата Лимиер се прикажани работници како ја напуштаат нивната фабрика на крајот од работниот ден. Според многумина, ова е првиот вистински филм кој бил направен, иако тоа е дискутабилно. За многумина, првиот филм бил направен во 1888 година и бил снимен од страна на францускиот иноватор Луи Лепренс.


Во овој филм е прикажан момент во животот на четири лика. Секако, овој филм бил црно-бел, а сега имаме и реставрирана верзија од филмот во боја.


Извор: openculture.com 
Фото: Youtube
Подготвил: Драгана Петрушевска

Издвојуваме

Слични вести од Fakulteti.mk

Култура