X
 10.07.2021 Здравје

Тест за брза проверка на здравјето на мозокот

Научниците направиле едноставен тест со чија помош може да се открие потенцијален ризик од добивање мозочен удар. Сè што треба да направите е да станете и да стоите на една нога.

Овој тест го покажува функционирањето на мозокот и според него, секоја здрава личност без проблем може да стои 20-ина секунди и да одржува рамнотежа. Доколку не можете да го направите тоа, а немате никаков физички проблем, можеби треба да се консултирате со лекар.


Тестот бил тестиран на 1.300 луѓе на просечна возраст од 67 години. Сите морале да стојат на една нога и 20 секунди да одржуваат рамнотежа.

По тестирањето му била проверена состојбата на мозокот на секој од учесниците и било докажано дека дури 30% од оние што имале проблем со балансирањето имале некаков мозочен проблем.

Извор: Novosti
Фото: Pixabay
Подготвил: Драгана Петрушевска

Издвојуваме

Слични вести од Fakulteti.mk

Здравје