X
 11.03.2020 Здравје

Инхалација и инхалаторна терапија - кога се дава и како се дозира

Како на најбезболен начин, без траума, носење и без чекање во чекалниците да му се помогне на детето во домашни услови? Многу родители спасот го наоѓаат во инхалаторна апликација на терапија, но дилемата е кога децата имаат потреба од неа. За инхалациите и инхалаторната терапија, објаснува пулмоалергологот прим. д-р Благица Манчева
Со студениот период почнува и голготата кај родителите со деца што имаат повторливи респираторни инфекти кои се манифестираат со кашлица и отежнато дишење. Ова е група на деца од помалата возраст кои посетуваат детски колективи, одат во училиште или се со алергиски болести (оваа група се разликува од другите по брзата прогресија, влошувањето на симптомите, па за неколку часа откако почнало да му тече носето на детето се манифестира кашлицата и свиреж во градите со знаци за отежнато дишење).

Прочитајте повеќе на Деца.мк.

Издвојуваме

Слични вести од Fakulteti.mk

Здравје