X
 11.10.2020 Живот

Дали заработувате доволно за да бидете среќни? Ново истражување анализира колку е доволно

Дали парите купуваат среќа? Ова е тешко прашање. Можеби полесно е да се праша колку заработуваат среќните луѓе? Или каде одат луѓето за да најдат среќа преку работата?

Ново истражување ја разгледува врската помеѓу платата и локацијата во светот, со расудувањa базирани на самопријавена среќа низ целиот свет.

Луѓето во десетте најсреќни држави во САД во просек заработуваат 44.903 долари


Топ-10 најсреќни држави во САД во моментов се: Хаваи, Јута, Минесота, Северна Дакота, Калифорнија, Ајдахо, Мериленд, Ајова, Јужна Дакота и Небраска. Просечната плата во овие десет држави е 44.903 долари, иако во најсреќната држава Хаваи е помалку (38.604 долари), додека очекуваниот животен век е 82,3 години, што е поголем од која било држава.

Најсреќните луѓе во светот имаат просечна годишна плата од 36.000 долари

Најсреќната земја во светот е Финска, а во главниот град Хелсинки просечната плата е 36.000 долари. Во Копенхаген, главниот град на Данска, втората најсреќна земја во светот, има многу повисока плата - 44.255 долари.

25. најсреќни земји во светот се: Финска, Данска, Швајцарија, Исланд, Норвешка, Холандија, Шведска, Нов Зеланд, Австрија, Луксембург, Канада, Австралија, Велика Британија, Израел, Костарика, Ирска, Германија, САД, Чешка и Белгија.

Дали парите и среќата се поврзани?


Светскиот извештај за среќа е годишно истражување од Мрежата на решенија за одржлив развој на Обединетите нации. Извештајот ја испитува глобалната среќа во 156 земји, рангирајќи ги со користење на истражувањето на „Галуп“ според шест фактори: ниво на БДП, животен век, дарежливост, социјална поддршка, слобода и приход од корупција.

Треба да се напомене дека овие бројки се засноваат на самопријавена среќа. Франција, на пример, има една од најниските возрасти за пензионирање во светот (62 години), има просечен приход од 35.000 долари, а се наоѓа на 22. место во светот.

Веб-страницата „Дајректлиаплај“ зела податоци од Светскиот извештај за среќа и преглед на светското население, што ги мери најсреќните американски држави. Ги спореди овие среќни места со просечната плата и заштедите за пензија низ целиот свет. Податоците за просечни годишни плати биле земени од базата на податоци „Нумбео“, а биле земени и анализирани просечната возраст за пензионирање за секоја држава и очекуваниот животен век.

Сепак, треба да се напомене дека е невозможно да се претпостави причинско-последична врска помеѓу среќата и заработените пари - секогаш постојат други фактори што треба да се земат предвид. На пример, има многу истражувања што покажуваат дека на глобално ниво општествата се генерално посреќни онаму каде што има помала нееднаквост.

Извор: Forbes
Фото: Freepik
Подготвил: Тамара Гроздановски

Издвојуваме

Слични вести од Fakulteti.mk

Живот