X
 13.06.2019 Живот

Џиновски велосипед во центарот на Скопје

Податоците дека во изминатите 10 години украдени се повеќе од 70.000 велосипеди беа поттик за урбаните активисти во центарот на Скопје да постават џиновски метален велосипед, со димензии 3 на 1,8 метри. Активистите велат дека целта е да се подигне свеста за проблемот со крадењето велосипеди во Македонија.

- Скоро на секој велосипедист му е украден најмалку по еден велосипед. Полицијата засега не е успешна во оваа борба – го пронаоѓа секој илјадити велосипед. Ова е проблем проблем кој засега повеќе од 150.000 граѓани кои го користат велосипедот како еколошко, здраво и функционално превозно средство. За жал, многу од нив во изминатите години останаа без своите велосипеди – велат активистите.


Издвојуваме

Слични вести од Fakulteti.mk

Живот