X
 14.08.2018 Живот

Изграден во 60-ите, обновен во 2016, ова е мостот кој се урна во Џенова

Вијадуктот Полчевера на автопатот А10 кај Џенова се сруши денес претпадне со катастрофални последици.

Вијадуктот, кој Италијанците го нарекуваат и Понте Моранди (мостот Моранди) по италијанскиот инженер Рикардо Моранди, кој го проектирал, се градел од 1963 до 1967 година.

Овој мост е долг 1.102 метри и го држат три столбови од армиран бетон со висина од 90 метри. Тој бил пуштен на 4 септември 1967 година од страна на италијанскиот претседател Џузепе Сарагат.

Вијадуктот е обновен во 2016 година и минува над трговски центри, фабрики, станбени згради, железничката линија Џенова-Милано и реката Полчевера.

Издвојуваме

Слични вести од Fakulteti.mk

Живот