X
 30.01.2015 Култура

Скопје и својата комунистичка архитектура


Во 1965 година, јапонскиот архитект Кензо Танге бил одбран како победник на меѓународен натпревар да го дизајнира и изгради одново центарот на градот Скопје.

Она што го остави тој се опишува како брутална, модерна, космичка, комунистичка архитектура. Стилот е задржан и од страна на други архитекти подоцна. Ви изгледаат познати зградиве, не?

ГАЛЕРИЈА

Подготвил: Драгана Петрушевска

Издвојуваме

Слични вести од Fakulteti.mk

Култура