X
 21.02.2015 Наука

Наскоро ќе јадеме јаболка кои не се сушат

Никој не сака да јаде исушено јаболко, зарем не? Во иднината нема ни да мораме.


Министерството за аргикултура на САД штотуку дозволи производство и продавање на генетски модифицирани јаболка кои не се сушат откако се исечат. Научниците откриле начин да го „исклучат“ генот кој го контролира процесот на сушење.

Ензимите во јаболкото реагираат на кислоротот е создаваат сушење или менување на бојата во кафена. Научнциите знаат како да го намалат производството на хемикалиите кои го даваат овој резултат.

Јаболката биле одобрени за производство од САД, но Здравствената организација треба да ги одобри за да започнат да се продаваат.

Доколку се' оди според планираното, за неколку години Американците, а можеби и ние, ќе јадат јаболки кои засекогаш остануваат зелени и свежи.Подготвил: Драгана Петрушевска

Издвојуваме

Слични вести од Fakulteti.mk

Наука