X
 09.03.2015 Култура

Фотографски сведочења за тоа како глечерите исчезнуваат

Моментално живееме во интерглацијален период, релативно топол период на време за време н леденото доба кој ќе трае неколку илјади години до следниот глацијален период.

 

1


Тековниот интерглацијален период кој започнал пред околу 10.000 до 15.000 години, предизвикал ледените плочи да започнат да се топат и да исчезнуваа, а процесот се`уште се случува. Сепак, топењето се забрза во 1850-те, во голема мера како резултат на човечките активности.

Овие историски фотографии од глечерите, споредени со фотографии од поново време, покажуваат драматични промени во пејзажот и вегетацијата што се случиле поради повлекувањето на глечерите. 

 

Линк до галеријата.

Подготвил: Тамара Мисирлиевски

Издвојуваме

Слични вести од Fakulteti.mk

Култура