X
 28.04.2015 Образование

Зошто студирањето во странство е важно за денешното општество?

Еден од најголемите проблеми со помладата генерација е тоа што тие се заглавени во иста општа област во поголемиот дел од нивниот живот.

 

stranstvo

 

Одлично е тоа што младите имаат желба за авантура, а тоа што не преземаат ништо за да го „нахранат“ духот, е исто како да држите птица во мал кафез. Студирањето во странство на студентите им нуди доста авантура, заедно со други бенефиции.

За почеток, денес студирањето во странство е овозможено од голем број програми кои ги олеснуваат финансиските трошоци во врска со студиите. Постојат многу извори кои можете да ги разгледате за да добиете финансиска помош за патување или студирање. Еден од начините е да аплицирате за стипендии кои се наменети првенствено за студентите и нивното проширување на хоризонтите со екскурзија која ќе ви остане во трајни сеќавања. Во прилог на аплицирање за стипендија, исто така можете да направите ваш профил на стррани како www.gofundme.com или www.fundmytravel.com. Профилот во основа им кажува на луѓето дека се потенцијални донатори затоа што заслужувате пари за студирање во странство.

Можноста да ја разберете и да се поврзете со другите култури е од клучно значење за успехот во свет кој секој ден станува се` помал. Очигледно, ова е многу важно, бидејќи целта на патувањето е да излезете од вашата удобна зона и да научите нешто од луѓето кои не се дел од вашата култура. Преземањето на нешто како ова додека сте млади е одлична можност за навистина да научите неколку работи за самите себеси и вашиот карактер кои би биле потешко да ги пронајдете доколку не патувате во странство.

Додека постојат толку многу придобивки од студирањето во странство, од клучно значење е како тоа ќе изгледа во вашето CV. Искуствата како ова се одлична можност потенцијалните работодавци да ве земат во предвид при изборот за работно место. Ова им кажува дека сте човек кој може да работи и со други луѓе и дека сте способни да ги постигнете сопствените цели во кариерата.
Подготвил: Тамара Мисирлиевски

Издвојуваме

Слични вести од Fakulteti.mk

Образование