X
 18.06.2015 Здравје

Заборавената историја на аутизмот


Пред неколку децении, неколку луѓе слушнале за аутизмот. Во 1975 година, 1 во 5.000 деца имале аутизам. Денес, 1 во 68 деца ја добиле таа дијагноза. Што го предизвикало овој пораст?

Стив Силберман посочува кон начинот на кој гледаме кон аутизмот. За вистински да го разбереме ова потребно е да се вратиме назад во времето на австрискиот доктор Ханс Аспергер, кој објавил пионерско истражување за аутизмот уште во 1944 година. Аутизмот бил речиси закопан во времето, па затоа е погрешно разбиран уште оттогаш.Подготвил: Драгана Петрушевска

Издвојуваме

Слични вести од Fakulteti.mk

Здравје