X
 27.08.2015 Наука

Научниците објаснуваат зошто интернетот не` прави поглупави

И не беше толку одамна кога на студент ќе му беше потребна информација или некаква статистика, тој немаше друг избор освен да се сврти кон печатените ресурси како енциклопедија, учебник или академско списание.

 

писменост


Иако информациите важеле во тоа време на објавување, сепак големи биле шансите тие да се застарени но сепак изворите воглавно беа веродостојни и релативно непристрасни.

Последниот примерок од „Енциклопедија Британика“ беше отпечатена пред повеќе од три години, а ние денес имаме бесконечен извор на информации на дофат на нашите прсти: ажурирања од социјалните мрежи, вести, податоци од мобилните апликации, до кои секој може да добие пристап. Студентите денес се дигитални жители - тие не знаат за живот без интернет - кој стана дел и од нивното образование и процес на учење.

Во текот на последните 20 години, постојано се дебатира за тоа дали интернетот нè прави глупави или нè прави попаметни. На многу начини, се чини дека и двата одговори се точни. После сè, интернетот е само алатка. Сепак, како што е наведено од страна на едно истражување, нашите вештини всушност се преобликуваат од нашето дигитално однесување, вклучувајќи го и тоа колку добро го оценуваме интергитетот на информацијата на која „кликнуваме“.

Ова уште повеќе важи за дигиталните жители кои во голема мера се навикнати да примаат брзи одговори на барање.

При набљудувањето на студентите во интеракција со текст од интернет пребарување, голем дел од нив биле фрустрирани во текот на нивната потрага бидејќи не добиле одговори веднаш.

Критичкото оценување на било кој извор на информации е клучна компонента за изворна писменост. Според Дана Бојд, во нејзината книга „The secret lives of networked teens“, изворната писменост е клучна вештина: „Без разлика дали се во училишна или неформална средина, младите треба да ги развијат вештините и знаењето за да можат да се вклучат во технологијата и ефикасно и значајно“.

Според истражувањето на „PIL“, околу половина од денешните дипломци велат дека оценувањето на кредибилитетот на дигиталните извори е важно за работното место. Во бизнис светот, затоа што има недостаток од изворна писменост, професиите сега зависат од оваа вештина. Секојдневните задачи поврзани со новите работни места како менаџери за знаење или комуникациски специјалист се состојат од владеење на оценувањето на расположливите ресурси, управувањето со знаење за употреба во бизнис предлози и развивање на генерални комуникациски брифинзи.

„Мислам дека менаџментот за знаење бара цврста вештина за истражување; а тоа е разбирањето кога луѓето бараат нешто, кои зборови би можеле да ги искористат, и во каков контекст би можеле да ги искористат. Сè додека знаете како да пребарувате и користите повеќе клучни зборови, можете да ги искористите сите расположливи ресурси“, вели Никол Сирдореус, специјалист за комуникации за голема корпорација за здравство.

Што треба да направат денешните млади студенти за да станат посвесни за тоа од каде и како да консумираат информации? Со оглед на тоа е што е течен процес, се бара постојана посета и адаптација, заедно со желбата да се „копа“ малку подлабоко. Добро место за започнување е програмата наречена „Reading Rockets“, програма за мултимедијална писменост која се фокусира на традиционалните вештини за читање и пишување која нуди извори и совети за зголемување на разбирањето на текстовите. 
Подготвил: Тамара Гроздановски

Издвојуваме

Слични вести од Fakulteti.mk

Наука