X
 09.08.2015 Образование

Ставот на студентите низ светот во врска со високото образование

Лауреат меѓународни универзитети во соработка со Zogby Analytics направи анкета на студентите во врска со нивните ставови за сегашноста и иднината на високото образование.

 

studenti


Во анкетата учествувале повеќе од 27.000 студенти од 22 земји - најголемата студентска анкета од ваков вид. Овој инфографик ги покажува резултатите од нивното истражување во врска со нивните ставови за сегашноста и иднината на високото образование.

Скоро 80% од анкетираните студенти се одлучуваат за високо образование за да ги подобрат нивните можности за вработување. Исто така, тие веруваат дека важноста на образованието лежи во негувањето на правилниот став.

79% од студентите веруваат дека успешното образование „поттикнува став за лично и професионално растење“.

96% од студентите веруваат дека е важно нивното училиште да поттикне претприемачка атмосфера, а 93% сметаат дека е важно факултетот да ги учи вештини.

Студентите од сите региони се генерално оптимисти (53%)  во врска со квалитетот на високото образование на својата земја, меѓутоа не се баш уверени во вредноста што ја добиваат од високообразовните системи. 

 

 

info

Подготвил: Тамара Гроздановски

Издвојуваме

Слични вести од Fakulteti.mk

Образование