X
 16.12.2015 Наука

Фасцинантниот начин на кој инсектите можат да дишат под вода

Видеото подолу го прикажува фасцинантниот начин на кој инсектите можат да дишат под вода. Инсектите ги користат принципите на површинскиот напон за да потребниот кислород да го носат со себе.

 

инсект


Површинскиот напон е сопственоста на течноста која опишува како неговите честички се држат заедно. Кога станува збор за водата, површинскиот напор е особено силен. Искористувајќи го, некои водни инсекти го носат кислородот кој им е потребен под вода во форма на привремен меур, како вид на природна „боца“ за нуркање. 

 

Подготвил: Тамара Гроздановски

Издвојуваме

Слични вести од Fakulteti.mk

Наука