X
 25.12.2015 Живот

Предновогодишни контроли - какво месо се служи во рестораните?Агенцијата за храна и за ветеринарство, апелира до граѓаните секоја недоследност во поглед на безбедноста на храната да ја пријават на бесплатната телефонска линија за потрошувачите 0800 3 22 22, но и лично или на електронската пошта info@fva.gov.mk.

Во пресрет на новогодишните празници, инспекциските служби на Агенцијата захрана и ветеринарство, покрај редовните, почнаа со спроведување на вонредни контроли на специјализираните продавници за храна од животинско потекло (месарници, рибарници и сл.) и во угостителски објекти (хотели, ресторани).

„Контролите се спроведуваат на целата територија на државата и со нив ќе бидат опфатени и туристичките места Маврово, Попова Шапка, Охрид, Струга, Берово и Дојран. Целта на контролите е елиминирање на можнста на пазарот да се пласира небезбедна храна, спречување на евентуални труења и инфекции и заштита на здравјето на граѓаните и правата на потрошувачите. Како одговорна институција за безбедноста на храната ги охрабруваме граѓаните секоја недоследност во поглед на безбедноста на храната да ја пријават", стои во соопштението од Агенцијата.

Издвојуваме

Слични вести од Fakulteti.mk

Живот