X
 10.02.2016 Наука

Првата зграда која загадениот воздух го претвора во чист


Нов материјал за изградба може да го направи бетонот попријателски настроен кон природата. „Палацо Италија“, градба која беше претставена на Светската изложба во Милано во 2015 година, е првата зграда изградена од бетон која е создадена за чистење на воздухот.

Фасадата е мешавина од цемент и титан диоксид, а истата го зарботува загадениот воздух и го претвора во безопасен сол кој лесно паѓа од ѕидовите кога врне.

„Палацо Италија“, исто така, консумира 40% помалку енергија отколку секоја друга зграда со истата големина, а не го загадува воздухот.

„Сакавме зградата да биде како организам, како дрво кое го вдишува јаглерод диоксидот и испушта кислрод“, вели архитектот Микел Моле.


Подготвил: Драгана Петрушевска

Издвојуваме

Слични вести од Fakulteti.mk

Наука