X
 22.03.2016 Живот

Говорот на нашиот Александар Матовски во седшитето на Обединетите Нации

По повод 21 март, Светскиот ден посветен на лицата со Даунов синдром, Александар Матовски Цако, младо момче со Даунов синдром се обрати со свој говор во седшитето на Обединетите Нации.

 

2


Во неговиот говор Александар стави акцент на неговата лична приказна и покажа дека неговата редовна вклученост во образовниот систем, социјалната интеграција како и поддршката од институциите и околината, му помогнале во формирањето како личност и во градењето на неговата независност и самостојност.

Александар на конференцијата беше во придружба на својата сестра Марија Матовска. И покрај тоа што на Александар му бил дијагностициран Даунов синдром, неговото семејство одлучило да се бори за нивното дете да добие исто образование како и секое дете. Александар е првиот студент со Даунов синдром во Македонија. Воедно, тој е еден од најистакнатите борци за човекови права и правата на лицата со Даунов синдром.

Погледнете го неговото обраќање.

 


Подготвил: Тамара Гроздановски

Издвојуваме

Слични вести од Fakulteti.mk

Живот