X
 07.07.2016 Живот

Добро платени технолошки кариери за кои не е потребна диплома

Кој вели дека ви треба факултетска диплома за да заработите многу? Честопати, многумина мислат дека не е можно да се добие успех без факултетска диплома, но претприемачи како Марк Закерберг и Бил Гејтс го докажуваат спротивното.


Специјалист за поддршка на компјутерски корисници


Средната годишна плата во САД изнесува 48.620 долари Специјалистот обезбедува техничка помош за корисници со одговарање прашања или решавање компјутерски проблеми.

Помлад аналитичар на податоци

Средната годишна плата изнесува 52.188 долари. Податоците се популарни во моментов, па дури и почетниците заработуваат добро. Обично, помладите работат на материјалот за анализа и ги претставуваат своите откритија на постарите колеги, кои ја работат покомплицираната работа.

Специјалисти за поддршка на компјутерски мрежи

Средната годишна плата изнесува 62.250 долари. Овие лица се одговорни за одржувањето на мрежите. Тие тестираат, проверуваат, анализираат, одржуваат и решаваат проблеми со мрежата.

Дигитални маркетинг менаџери


Средната годишна плата изнесува 63.239 долари. Дигиталниот маркетинг е еден од главните начини на кои компаниите стигнуваат до корисниците во 21ви век. Често, дигиталните маркетинг менаџери специјализираат во еден или две региони.

Аналитичари на сајбер-безбедност

Средната годишна плата изнесува 63.911 долари. Многу професионалци за сајбер-безбедност кои добиваат факултетски дипломи напредуваат на повисоки позиции, но помладте аналитичари работат и без диплома.

Уметник

Средната годишна плата во САД изнесува 63.970 долари. Уметниците не мора да имаат факултетска диплома, а тоа се однесува и на фотографите, и професионалците во видео уредување и снимање. Тие работат на анимација, дизајн или специјални ефекти.

Програмер

Средната годишна плата во САД изнесува 64.970 долари. Програмерите работат „позади“ интернетот. Тие дизајнираат, создаваат и одржуваат интернет-страници. Ова вклучува пишување код, правење дизајн, решавање проблеми итн. Многу програмери се самоуки или имаат сертификати.

Инженери и техничари во авијација

Средната годишна плата во САД изнесува 66.180 долари. Можеби мислите дека ви треба факултетска диплома за ваква работа, но во реалноста, техничарите и инженерите не секогаш се со диплома во авијацијата. Тие се одговорни за грижа за опремата за изградба и тестирање на авионите.

Програмер за мобилни апликации

Средната годишна плата во САД изнесува 76.061 долари. Во време кога на бизнисите им треба и добро дизајнирана мобилна апликација покрај интернет-страниците, програмерите за мобилни апликации се многу барани. Тие кодираат, тестираат и решаваат проблеми со апликациите.

Софтверски инженер

Средната годишна плата во САД изнесува 79.357 долари. Како и програмерите, софтверското инженерство е вештина која може да се научи самостојно, а дипломата е помалку битна. Тие развиваат, дизајнираат, тестираат, инсталираат и одржуваат софтвер.

Менаџер на информатички технологии

Средната годишна плата во САД изнесува 80.811 долари. Со почетна работа во информатичките технологии може и да се стигне до менаџер во информатички технологии. Менаџерите најчесто ги набљудуваат тимовите и се одговорни за инфраструктурата на компанијата во поглед на технологиите.


Подготвил: Драгана Петрушевска

Издвојуваме

Слични вести од Fakulteti.mk

Живот