X
 27.07.2016 Култура

Најдобрите светски градови за живеење

tokio

 

Секоја година, магазинот „Monocle“ го објавува Индексот за квалитетот на живот кој нуди листа на 25 градови низ светот кои постигнале одреден баланс. Со овој баланс животот во овие земји е ослободен од типичните оптоварувања и е инспиративен за локалните жители и посетители.


Од градовите кои се најдоа на првите 10 позиции, дури 5 се наоѓаат во Европа, а останатите пет во Азија и Пацификот. Секако, на листата нема ниту еден балкански град.

Според ова истражување најдобриот град за живот е Токио. После него следуваат Берлин, Виена, Копенхаген и Минхен. Параметрите кои ги користи истражувањето исклучиво се однесуваат на животниот стандард во градовите и мислењето на жителите, а главните фактори ги вклучуваат безбедноста, здравствениот систем, образованието, стапката на криминал, можноста за забава и квалитетот на јавниот превоз.

 

Ова се најдобрите 25 градови:

 

grad

Подготвил: Тамара Гроздановски

Издвојуваме

Слични вести од Fakulteti.mk

Култура