X
 21.09.2016 Култура

Работи кои не ги знаете за ИКЕА

Ретко да пронајдете некој кој не поседува парче мебел од ИКЕА. Но, колку навистина знаете за оваа компанија, освен тоа дека мебелот е навистина евтин? Ова се седум навистина интересни факти за ИКЕА :

 

 

 



1. ИКЕА е еден од најголемите потрошувачи на граѓа во светот

 



Користат 1 процент од светското производство на дрво на годишно ниво. Можеби еден процент звучи како малку, но тоа е количина доволна за да снабди 17.8 милиони кубици дрво за во домашни градини.

2. Продаваат сет од нивните популарни Billy bookcases на секои 10 секунди

 



Тоа значи дека вкупно се продаваат 3 милиони годишно



3. Во 2015, 884 милиони луѓе ја посетиле ИКЕА, што е дупло повеќе од популацијата на САД

 


4. Еден од десет Европејци е зачнат во кревет купен од ИКЕА

 



5. Постои цела веб страница посветена на фрустрирачкиот процес кој често се случува кога луѓето се обидуваат да ги спојат предметите

 



Страницата се нарекува „Хикеа“. На неа луѓето покажуваат како всушност треба да се спојат предметите мебел

 



6. ИКЕА работи на многубројни истражувања

 



Компанијата во изминатите три години, анкетирала 12 илјади луѓе во 12 градови за да разберат подобро како функционираат и да стапат во интеракција со купувачите

 



7. Канје Вест сака да дизајнира мебел за нив

 



Неодамна во интервју за BBC изјавил дека сака да дизајнира кревет и столици за нив.
Подготвил: М.П.
Тагови:

Издвојуваме

Слични вести од Fakulteti.mk

Култура