X
 14.10.2016 Живот

Која европска земја има најмногу празници? Македонија на врвот!

На кое место во Европа луѓето имаат најмногу празници? Јакуб Мариан изработил мапа на која се прикажани земјите од Европа според празниците кои се слават.

 

 

 

Словачка е земјата која има најмногу празници од која и да е друга земја во Европа, а граѓаните добиваат 15 слободни дена годишно.

Шведска, Турција и делови од Шпанија се на второто место со 14 празници. Македонија е под нив со бројка од 13 празници, додека Холандија има 8, веднаш по Велика Британија.
Се мисли на празниците кои се неработни денови за граѓаните, а оние кои работат на тие денови според законот добиваат дневница.

Подготвил: Маја Пероска

Издвојуваме

Слични вести од Fakulteti.mk

Живот