X
 20.10.2016 Живот

Ќе се руши куќата на Хитлер

Донесена е конечна одлука - куќата во која е роден нацистичкиот водич Адолф Хитлер да биде срушена и на тоа место да биде подигната некоја друга градба.

 

 

 

Министерот за внатрешни работи на Австрија Волфганг Соботка, изјавил дека е донесена одлука куќата во која е роден нацистичкиот водич Адолф Хитлер да биде срушена и на тоа место да се подигне друга градба. Објаснува дека при донесувањето на одлуката ја имал предвид препораката на стручната комисија во која бил и лидерот на еврејската заедница во Виена, како и водечкиот австриски историчар.

 

Австриската влада се обидува да најде решение за ненаселените куќи во Браунау и да спречи тука да се собираат членовите на нео-нацистички организации и движења.


Првиот чекор владата го направила во Јули, кога е одлучено куќата да се одземе од сегашните власти.


Новиот објект кој ќе се подигне ќе им користи на хуманитарните организации или некои јавни служби, рече Соботка.


Со таа одлука не се согласуваат сите. Невладиниот Меѓународен комитет за споменици соопшти дека трикатниците треба да се зачуваат како автентичен споменик, кој ќе служи за демистификација на нацистичките идеологии.


Официјалната државна федерална служба за споменици изразила загриженост за тоа што куќата се наоѓа во историскиот градски центар на Браунауа, кој има статус на споменик  на културата.


Хитлеровото семејство е во 1889 година изнајмила еден стан во таа куќа и во него е роден идниот водич на Третиот рајх.

Подготвил: Маја Пероска

Издвојуваме

Слични вести од Fakulteti.mk

Живот