X
 21.10.2016 Култура

Велика Британија со промени на правилата за студентски визи

Велика Британија планираат промени во „студентскиот имиграционен“ систем, а една од причините е да се даде приоритет на најдобрите универзитети.

визаИако ова звучи како позитивна промена, голема е загриженоста во високо-образовните институции кои имаат голем економски бенефит од странските студенти. За прв пат правилата се разгледуваат со план да се променат во однос на „квалитетот“ на институциите. Сегашниот систем им овозможува на сите студенти поволни можности за вработување, независно од нивните таленти и квалитетот на универзитетот.

Министерската за внатрешни работи, Амбер Руд, истакнува дека моменталниот систем што важи за сите подеднакво мора да се анализира и да се евалуира колку на тој начин универзитетите придонесуваат за државната економија. Таа додава:

„Нашите дискусии ќе бидат фокусирани на тоа како да се поддржат најдобрите универзитети и оние што се држат до правилата и како да ги привлечат најдобрите таленти, а за курсевите со помал квалитет ќе се воспостават построги правила.“

„Најдобрите“ универзитети не се именувани во изјавите за оваа тема, но се шпекулира дека ќе се рангираат според професионалноста во изведувањето на наставата. Веќе е најавено дека ќе се спроведува пилот програма за постдипломски студии, со која посебен третман ќе имаат студентите што аплицираат за Бат, Кембриџ и Оксфорд.
Подготвил: М.Д.

Издвојуваме

Слични вести од Fakulteti.mk

Култура