X
 24.10.2016 Живот

Која земја има најмногу жени, а која најмногу мажи?

Податоците од 2015-та година кои се добиени од страна на „United Nations Population Division“, го покажуваат бројот на мажи и жени во земјите низ светот. Односно, бројот на мажи во однос на 100 жени.

 

Погледнете ја следната мапа :

 


 

 

Тоа е целокупната слика, но ова се деталите. Мартиник е земјата во која има најмногу жени.

 

 

 

А во Обединетите Арапски Емирати има најмногу мажи, па следува Катар.

 

 

 

Овие податоци се одредени дали преку постоењето на конфликт во одредена држава или небалансираност во половите.

 

На пример, Русија имала многу жртви за време на Втората светска војна и од тогаш се опоравува во оваа смисла – во 1950 година имало само 76.6 мажи во однос на 100 жени.

 

Но, бројката расте, а највисока била во 1995 година, од кога повторно почнала да опаѓа.

 

Во Латвија, високата стапка на смртност кај младите мажи е „главниот виновник“ за помалата бројка на мажи.

 

На пример во Кина, состојбата е таква заради законот за имање само едно дете.

Подготвил: Маја Пероска

Издвојуваме

Слични вести од Fakulteti.mk

Живот