X
 05.02.2017 Култура

Како ЦИА го гледала светот во екот на Студената војна?

Повеќе од било која друга алатка користена од страна на тајните служби, точната мапа може да значи голема разлика помеѓу успехот и неуспехот или животот и смртта.

mapa

ЦИА, позната по нејзината тајност долго време ги чувала мапите и картографските методи во тајност.

Но, во чест на 75 годишнината од центарот на картографијата на ЦИА, агенцијата постави некои од нивните тајни мапи онлајн, опишувајќи како компанијата го гледала светот во периодот после Втората светска војна.

Претседателот Френклин Рузвелт ја создал агенцијата која подоцна, во 40-те станува ЦИА. Поделбата на мапите создаде мапи од витално значење за стратешко планирање за врреме на војната.

Во знак за тоа колку биле вредни мапите во текот на Студената војна, Советскиот Сојуз посвети голем дел од ресурсите и времето праавејќи мапи од странскиот капитал и другите градови.

Тогаш, мапите на ЦИА биле цртани со рака, односно со пенкало на проѕирен лист кој подоцна можел да биде фотографиран и испечатен.

Линк до галеријата.
Подготвил: Тамара Гроздановски

Издвојуваме

Слични вести од Fakulteti.mk

Култура