X
 01.11.2017 Колумни

КОЛУМНА: ЏИШ #6 - Manufacturing LifeКолумна на Марија Грубор

Once upon time, some unknown idiot had said:

Who controls the past, controls the future. Who controls the present, controls the past.

But then, a creepy guy named Orwell (He read too much Kafka, seriously guys), added this overly-creepy line:

Happiness can exist only in acceptance.

But this asshole didn’t stop there. He tried to explain this even further:

The essence of being human is that one does not seek perfection.

It was still hard for everybody. They thought he was another dirty hippie inhabiting this shitty and very precious Planet. Therefore, next he commendeth:

All animals are equal, but some animals are more equal than others.

Well, yeah. They didn’t take the lesson very seriously. Ништо страшно – „село гори, баба се лакира“ е муабетот секогаш. Особено на Балкан. Sorry, fishes.

Ej, него, го знаете оној вицот за фотонот? Вака оди:

A photon walks into a hotel. The desk clerk says, “Welcome to our ho(s)tel. Can we help you with your luggage? (obviously rather heavy)” 

The photon says, “No thanks, I’m kinda traveling light.”

Море, се премислив - работава за плачење е, не се смејте. Сама Кутра држела в рака Кама Сутра оти нема кој и како и каде.

А Орвелко наш, еден Голем Маж, откако го исшибаа сите овоземски клетви, рече уште нешто:

In a time of universal deceit - telling the truth is a revolutionary act.

Не попушта, сирот. До последно. Од инат. Магаре на мост. Будала.

А за идеале гине само и само будале. Туку, ај да ги баталиме тешките зборови, гломазните идеали и сувопарните концепти. Одиме понатаму, не?

Are you listening the words that are coming out of my mouth?

Него... :


If liberty means anything at all, it means the right to tell people what they do not want to hear.

Упс. А сад чуј ово!

So much of left-wing thought is a kind of playing with fire by people who don’t even know that fire is hot.

Мислам дека и Лепа Брена се согласува. Не се сеќавам на авторот; во забелешкава која го придружува цитатов во некојси мој file кај што прибирам секакви будалаштини (што би рекол мојот бивш професор Н. Чаусидис) не стои името на авторот. Немам време да глуглам вечерва.

Ноќ на вештерките е; а јас и моите двајца пријатели вечерва се маскиравме во сами себе. Света Тројца Будалима.

ЏИШ таму – пушти, какано е!

Идеме на следна станица:

Liberal: a power worshiper without power.

Ужасно звучи. А пак во куферот со спомени на Чомски (Гуглај Manufacturing Consent ако те интересира дали постои она што го нарекуваме Слободна Волја) наоѓаме:

But if thought corrupts language, language can also corrupt thought.

... А јас, пак, можеби би се сложила и со:

The best books… are those that tell you what you know already.

Ете, ако баш мораме на манџава да го додадеме и религиозна-доктрина зачинот од Зачинал, добиваме уште една морбидна порака:

As with the Christian religion, the worst advertisement for Socialism is its adherents.

Батали тоа. Назад на јазикот, другари. Јазикот е ултра важен. Па онда каже:

Political chaos is connected with the decay of language… one can probably bring about some improvement by starting at the verbal end. 

____________________________________________________

Културен работник. Културно-социјален работник. КСР.

Шајкоковачка, чистачка ем лопатарка на гована, дијагностичар за души, бурекокупувач и првосвештеничка во Колективот за Култура во царството Копривино.

Сакате етикети? Ок. Еве јас сум КСР, честитки до мене и сите. Вуху!

НО!

Со вредностите нема компромис. Со сѐ друго, да.

*
Добра ноќ и ви благодариме што се возевте со Марија Железници денес!
А, пари?
Не треба, таман е!

*

А ако умрам
Ил загинам
Не туку ме жалајте
Напијте се пијачка по избор
Допишете ги колумниве!

*

https://koprivakolektiv.wordpress.com/2017/10/31/ostavete-ja-klinika-da-dise/Автор: Марија Грубор

Марија Грубор е дипломиран психолог, поетеса, прозаистка, колумнистка и фотографка. Дипломирала на Институтот за психологија во Скопје, а потоа се запишува на постдипломски студии на Институтот за општествени и хуманистички науки со намера да ги продлабочува знаењата и искуствата од критичките теории. Има објавувано песни, есеи, написи и колумни во повеќе печатени и дигитални списанија, блогови и портали, а учествувала на две фотографски изложби во Скопје и една во Белград.

Издвојуваме

Слични вести од Fakulteti.mk

Колумни