X
 10.01.2018 Живот

„Поинт Нимо“ - гробница за вселенски летала

„Поинт Нимо“ е место што е оддалечено од копното повеќе од која било точка на Земјата. Се наоѓа на половина пат помеѓу најјужната точка на Јужна Америка и Нов Зеланд.

фотоизвор: curiosity.com

„Поинт Нимо“ е интересен за истражувачите и трагачите по авантури, исто така е и од голем интерес за научниците. Тоа е така бидејќи точката на оддалеченост е совршено место за паднатиот вселенски отпад. Вселенската станица „Мир“ тежела 143 тони, но додека се распаѓала и горела, останале само 20 тони кои паднале на површината. Тука се и неколку руски и јапонски бродови, како и 5 возила за трансфер на Европската вселенска агенција.

Во 2020 година и Интернационалната вселенска станица ќе се спушти на Земјата и ќе донесе голема количина отпад. Тежи 450 тони, па најверојатно ќе заврши во „отпадот“ наречен „Поинт Нимо“.

Ова не е секогаш случај бидејќи инженерите на Земјата често губат контакт со орбитирачките сателити, па тоа значи дека не можат да го контролираат потеклото на вселенските летала. Оваа година се спушта и кинеското летало „Тиангонг-1“, па не е уште утврдено дали ќе погоди земјена површина или вода.
Подготвил: М.П.

Издвојуваме

Слични вести од Fakulteti.mk

Живот