X
 28.01.2018 Наука

Најепскиот феномен во универзумот: блазар

блазар

Која е најмоќната работа во универзумот? Ѕвездата? Супернова? Црна дупка? - ниту една од овие работи не може да се спореди со епската неверојатност, блазарот.

Блазарот е многу компактен квазар (квази-ѕвезден радиоизвор) поврзан со претпоставена супермасивна црна дупка во центарот на една активна, гигантска елиптична галаксија.

Повеќето големи галаксии содржат супермасивни црни дупки во нивните центри (дури и нашиот Млечен Пат). Црните дупки ги „цицаат“ гасот, прашината и другите остатоци околу нив толку брзо што сè друго не може да одржува темпо. Ова формира еден вид сообраќаен метеж околу црната дупка познат како диск за акцелерирање. Гравитациониот притисок што го врши црната дупка на овој диск е доволен за да се загрее до милион степени, со што се емитира масивно количество на зрачење. Во меѓувреме, црната дупка се врти брзо, што создава доволно магнетно поле за да го претвори радиоактивниот материјал во „моќни авиони“ што експлодираат од секој крај со брзина на светлината стотици илјади светлосни години.

Подготвил: Тамара Гроздановски

Издвојуваме

Слични вести од Fakulteti.mk

Наука