X
 18.02.2020 Живот

Во градинка во Холандија децата шетаат боси и на студено, раскажува Славица Илиеска-Андријески

Јана Андријески живее во Амстердам. Наскоро ќе полни три години. Како и повеќето деца, и таа е хиперактивна. Во миговите кога ќе се превозбуди, умее да се смири со техники на дишење.
- Ќе ѝ речам: Ајде, Јана, диши длабоко, и тоа допира до неа. Застанува, ги крева двете рачиња, вдишува длабоко, па издишува и така неколку пати. Тоа го има научено во градинка. Првиот час по јога го имаше на две години. Воспитувачките ја користат како метод за „смирување“ ако видат дека децата се премногу возбудени од нешто - раскажува мајката на Јана, Славица Илиеска-Андријески.
Меѓутоа, не е само јогата. Секој ден имаат различна активност.
Сите градинки се приватни, цената за еден месец во просек е 2.000 евра, меѓутоа, дел од парите државата ги враќа назад.

Прочитајте повеќе на Деца.мк.

Издвојуваме

Слични вести од Fakulteti.mk

Живот