X
 18.06.2024 Здравје

Колку долго може човек да има рак на белите дробови, а да не знае?

Повеќето луѓе кои развиваат рак на белите дробови живеат сосема нормален живот пред дијагнозата бидејќи очигледните физички промени обично не се случуваат додека болеста не напредува. Времето потребно за развој на рак на белите дробови е променливо.

Колку долго се развива ракот на белите дробови?

Потребни се неколку години за да се развие ракот во белите дробови, а најголемиот проблем е што раната фаза на болеста не покажува симптоми на болеста. Понатаму, пациентите можат да живеат со рак на белите дробови многу години пред да покажат какви било знаци или симптоми.

Експертите нагласуваат дека човек со рак на белите дробови може да живее со оваа болест со месеци или години пред да сфати дека е болен. На пример, потребни се околу 8 години за типот на рак на белите дробови познат како сквамозен карцином да достигне големина од 30 милиметри, кога најчесто се дијагностицира.

Ракот може да се развие во телото бавно, во текот на многу години, без човек да го знае тоа. И кога симптомите почнуваат да се појавуваат, ракот обично е во напредна фаза. Сепак, лекарите можат рано да дијагностицираат многу видови на рак, дури и пред да се појават симптомите.

Од што зависи колку долго некој може да живее со оваа болест?

Должината на времето кога едно лице може да има рак без да знае за тоа, варира многу. Тоа зависи од неколку фактори, како што се:

-видот на ракот
-локација на туморот
-стапката со која ракот расте и се шири.

Некои видови на рак, како што е карциноидниот рак, растат исклучително бавно. Може да поминат години или дури децении, пред да предизвикаат забележителни симптоми. Во овој период, ракот може да остане неоткриен. Туморот исто така може да остане неоткриен поради фактори како што се општото здравје на поединецот и медицинските состојби, кои можат да предизвикаат симптоми слични на рак. Понекогаш едно лице може да ги занемари или отфрли симптомите, припишувајќи ги на други причини.

Симптоматски наспроти асимптоматски карцином

Симптоматскиот рак се однесува на рак кој предизвикува очигледни симптоми, дури и во раните фази. Иако специфичните симптоми може да варираат во зависност од видот и локацијата на ракот, најчести се:

-болка
-замор
-необјаснето губење на тежината
-абнормални грутки или израстоци.

Спротивно на тоа, асимптоматските карциноми можеби не предизвикуваат забележителни симптоми, дури и кога напредуваат. Во овие случаи, лекарите може случајно да го откријат ракот, за време на рутински медицински прегледи, или испитувања за сосема различни здравствени проблеми. Сето ова ја нагласува важноста на редовните здравствени проценки и скрининг, бидејќи тие можат да играат клучна улога во откривањето на ракот во рана фаза, дури и пред да се појават симптомите.

Извор: eklinika.telegraf.rs

Фото: Freepik

Подготвил: Маја Пероска

Издвојуваме

Слични вести од Fakulteti.mk

Здравје