X
 24.06.2024 Здравје

На другата страна од светот се шири ретка и потенцијално смртоносна инфекција - најчесто кај помлади од 50 години

Јапонскиот национален институт за заразни болести известува за зголемување на случаите на сериозна бактериска инфекција позната како синдром на стрептококен токсичен шок (СТСС). Оваа ретка, но потенцијално фатална болест најчесто е предизвикана од бактеријата „Streptococcus pyogenes“. Иако и други земји забележале појава на оваа болест во последниве години, невообичаено високиот број случаи во Јапонија предизвикува загриженост.

„Streptococcus pyogenes“, познат и како стрептокок од групата А, може да живее на човечката кожа без да предизвика болест, но може да предизвика широк спектар на болести. На поблагиот крај на спектарот, синдромот е одговорен за импетиго, стрептококно воспаление на грлото и шарлах. Сепак, може да предизвика и посериозни болести како што е некротизирачки фасциитис, познат како „болест што јаде месо“ и СТСС.

Според Центрите за контрола и превенција на болести (ЦДЦ), секој може да добие СТСС, а во околу половина од случаите не е јасно како бактеријата влегува во телото. Ризик-фактори се повреда на кожата, хируршки рани, неодамнешна инфекција со сипаници и употреба на тампон.

Ситуацијата во Јапонија

Иако СТСС е ретка болест, се очекуваат помалку случаи секоја година. Но, јапонските власти објавија зголемување на бројот на случаи во март.

- Имаше 409 случаи на СТСС предизвикани од „Streptococcus“ од групата А во текот на 2023 година, додека 335 случаи беа пријавени во првите 11 недели од 2024 година. Бројот на пријавени случаи на СТСС предизвикани од стрептокок од групата А се зголемува од јули 2023 година, особено кај лицата под 50 години - се вели во извештајот.

Последните податоци покажуваат дека зголемувањето на бројот на заболени не забавува. Според професорот за заразни болести Кен Кикучи, бројот на случаи во Јапонија оваа година би можел да достигне 2.500, со стапка на смртност од 30 проценти.

Симптоми на стрептококен токсичен шок синдром

Според ЦДЦ, првите симптоми на СТСС обично се треска, болки во мускулите и гадење. Болеста може да напредува многу брзо, па затоа е важно секој што се сомнева на СТСС веднаш да оди на лекар. Во рок од 24 до 48 часа може да се појават симптоми опасни за живот како низок крвен притисок, тахикардија и откажување на органите. Дури и со третман, СТСС е фатален во околу три од десет случаи, а на преживеаните може да им биде потребна ампутација за да се отстрани заразеното ткиво.

Превенција за стрептококен токсичен шок синдром


- Бидејќи варичелата и грипот се ризик-фактори за тешки инфекции од стрептокок од групата А, вакцинацијата против варичела зостер и грип може да го намали ризикот од тешки инфекции - изјави д-р Селин Гаундер.

Употребата на алкохол и употребата на дрога со инјектирање исто така го зголемуваат ризикот, така што барањето третман за зависност може да помогне да се намали ризикот. Сепак, во повеќето случаи не е можно да се утврди точната причина за инфекцијата.

Една теорија за тоа зошто сега гледаме повеќе случаи на СТСС е „долг на имунитетот“ по укинувањето на мерките поврзани со ковид-19. - Најверојатната хипотеза е дека намалената циркулација на бактерии во годините на пандемијата остави имунолошки долг, а зголемувањето на бројот на случаи е поврзано со оваа појава - изјавил д-р Амеш А. Адаља.

Без оглед на причината за зголемувањето на случаите, важно е да се внимава на знаците на инфекција и да се побара третман пред тие да станат посериозни. Од особена важност е хигиената на раните - доколку имате исеченица или гребеница, погрижете се местото да е чисто и внимавајте на црвенило, оток и зголемена болка, што може да укажува на инфекција. Познавањето на знаците може да помогне да се идентификува потенцијалниот СТСС, како и други сериозни компликации на инфекцијата, како што е сепсата.

Извор: klik.hr

Фото: YouTube screenshot

Подготвил: Маја Пероска

Издвојуваме

Слични вести од Fakulteti.mk

Здравје